onsdag 13 juni 2012

Illusion att bostadspriserna stiger.

De svenska huspriserna ska ner och det ganska rejält. Statliga Bostadskreditnämnden, BKN, hoppas på en långvarig nedgång under tio år hellre än en akut krasch. Det faktum att svenskarnas belåning fortsätter öka höjer risken för prisfall, enligt BKN. Svenskarna måste komma ur illusionen att bopriserna alltid stiger. Det är huvudbudskapet från BKN, som i går presenterade den uppmärksammade rapporten Vägval i bostadskarriären.

Svenskarna måste komma ur illusionen att bopriserna alltid stiger. Det är huvudbudskapet från BKN, som i går presenterade den uppmärksammade rapporten Vägval i bostadskarriären.

BKN anser att de svenska priserna för villor och bostadsrätter just nu är övervärderade till 20 procent, givet dagens ränteläge. Och en nedgång kommer.

– Vi hoppas att den blir långvarig och inte så dramatisk, kanske under 5–10 år och att inflationen tar hand om en del av prisfallet. Det alternativet är att föredra framför en hastig krasch, säger Alexandra Leonhard.

Det innebär också en varning till alla som nu planerar ett hus- eller bostadsrättsköp. Se över din ekonomiska situation och se vad du/ni klarar av och belåna er så lite som möjligt, uppmanar BKN.

– Sedan är det viktigt att amortera, säger Alexandra Leonhard.

– Bostadsrättsägare i storstäderna löper den största risken. I Malmö har priserna redan fallit med 15 procent de senaste åren.

Leonhard konstaterar också att trenden mot ökad skuldsättning ännu inte har brutits och några tecken på ökad amorteringsvilja går inte heller att urskilja under de senaste två–tre åren, snarare motsatsen.

– Skulderna har inte minskat, trots bolånetak. Det tycker vi är farligt, säger hon.


En slutsats i rapporten är att många av dagens högbelånade hushåll skulle ha en högre välfärd som hyresgäster än som högt skuldsatta bostadsägare. Men bristen på hyresrätter tvingar många att köpa sin bostad trots att de hellre skulle ha valt en hyresrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar